Bez tabletu alebo smartfónu sú zlostné a ukričané.

 

Detí závislých na technike pribúda

Niektoré deti vedia používať tablet alebo šikovný mobilný telefón skôr, než povedia prvé slová. Má to ale aj svoje úskalia. Moderné technológie im síce pomáhajú rozvíjať niektoré schopnosti, lenže napríklad nadmerné hranie on-line hier alebo chatovanie na sociálnych sieťach môže vyvolať závislosť.

Odborníci upozorňujú na to, že takáto závislosť potom negatívne narúša osobnosť dieťaťa. Aké sú známky toho, že vaše dieťa začína byť na elektronike závislé? Psychológovia tvrdia, že ak školák reaguje na akékoľvek obmedzenia negatívne, jedná sa o prvý príznak.

Žiadne telefóny na vyučovacej hodine. Ale čo prestávky?

„Múdre“ telefóny priniesli v poslednej dobe ďalšiu zlobu. A tou sú najrôznejšie herné aplikácie, pri ktorých strávi dieťa nie len celú školskú prestávku.

Čoraz častejšie môžeme pozorovať, ako sa deti nie len počas prestávok od všetkého dištancujú, nenadväzujú kontakty s vrstovníkmi a čo je najhoršie, nesústredia sa v nasledujúcich hodinách, pretože plnú koncentráciu vždy venovali práve hraniu hier na mobile cez prestávku.

Ako sa pozná závislosť na mobile alebo tablete?

Prvým príznakom toho, že sa vaše dieťa stáva závislým, je nával, „výbuch“ hnevu, keď mu chcete elektroniku odobrať. Zbystriť by ste mali aj v prípade, že vaše dieťa odmieta inú zábavnú činnosť, ako napríklad ísť si hrať s kamarátmi alebo napríklad plávať do aquaparku. Pokiaľ ho už k tomu donútite a všimnete si, že je aj pri týchto aktivitách nesústredené a bez záujmu, problém je na svete.

Ako zbaviť dieťa závislosti?

Podľa psychológa Jiřího Knolla nemá cenu deťom hovoriť, že my sme ako malí mobily nemali a hrali sme sa vonku na ihrisku. Počítačová gramotnosť je rovnako dôležitá ako vedomosti násobilky. "Samozrejme by sme mali byť opatrní a neschvaľovať fakt, že dieťa má tablet alebo mobil celý deň v ruke. Nie je ale vhodné ani striktné NIE. Najdôležitejšie je s dieťaťom komunikovať. Dobré je napríklad spísať zmluvu o presne vymedzenom čase na počítači a nastavené pravidlá potom dôsledne a striktne dodržiavať. Deťom potom môžete ponúknuť aj alternatívu inej činnosti. A vôbec nie je zlé do ich uzavretého sveta preniknúť a nejakú hru si niekedy zahrať spolu s nimi. Len tak sa môžete vzájomne pochopiť, "dodáva detský psychológ Jiří Knoll.

 

Lovci duchov na fotografiách Radka Kalhousa.

So závislosťou na mobilných telefónoch alebo tabletoch nebojujú len učitelia v školách. Najviac priestoru k ich nadmernému používaniu majú deti v domácom prostredí.

Všimol si to aj fotoreportér Radek Kalhous: „Raz som vstúpil do detskej izby a objavil som svojho deväťročného syna, ktorý sa mlčky hral so svojim kamarátom hry na multiplayeri. Vlastne týmto spôsobom zdieľali svoje priateľstvo. Prišlo mi to dosť divné, nevedel som, či sa mám smiať alebo začať fotiť, nakoniec som sa rozhodol pre to druhé. Vznikla tak prvá snímka série Lovci duchov, ktorá bola vystavovaná v Chrudimskej galérii Art.“

Osou celého cyklu fotografií je jeho deväťročný Šimon, ktorého fotograf zachytil v zajatí moderných technológií. Ide o zábery jeho denných rituálov s tabletom alebo s telefónom v ich domácom prostredí. Snímky sú úplne autentické, nič nie je naaranžované. Zmyslom jeho výstavy ale nie je moralizovať, skôr len na tento problém poukázať.

 

Výber fotografií série Lovci duchov (fotografie Radka Kalhousa).

Aj keď svet ide stále dopredu, nezabúdajme na to, že naše deti musia vždy začínať od začiatku. Preto než dieťaťu dáte do rúk mobil, alebo tablet, je lepšie najprv vysvetliť mu ako si vec zaslúžiť. Pokiaľ svoje dieťa milujete, musíte ich občas konfrontovať a kritizovať - mierne a opatrne, avšak aktívne.

http://www.kalhous.com/index.php/lovci-duchu

spracoval: Miroslav Martončik

Zdroj: http://www.rozhlas.cz

Vložil Miroslav Martončik
22.8.2017 14:02